Een tijdje geleden kocht ik een bosje cavolo nero (palmkool) bij de landwinkel hier om de hoek. Dit is Italiaanse variant van boerenkool. Omdat we een beetje een gekke eetweek hadden en het weekend weg waren, was het lastig om er een hoofdgerecht mee te maken. Daarom heb ik er Italiaanse minestrone soep van gemaakt. Een italiaanse soep op basis van veel groente en bonen. Ik gebruikte voor dit recept een blik borlotti bonen voor het italiaans tintje. Cannelini of gewoon hollandse bonen kan natuurlijk ook.

Het fijne van de Italiaanse keuken is dat het een hele pragmatische keuken is. Use what you have. Deze soep komt uit het Noorden en is door de bonen een goed vullende maaltijd. Gebruik dus vooral wat je in huis hebt! Het is trouwens een misverstand dat er pasta in deze italiaanse soep hoort, in Italie doen ze dit niet. Maar mocht jij dat nou toevallig erg lekker vinden, dan kun je natuurlijk altijd wat pasta toevoegen. Ideaal om een klein restje pasta op te maken!

 Wat heb je nodig?

 

 Voor een grote pan soep

ideaal recept om restjes groente op te maken! ik gebruikte vandaag: 

1 ui 

1 winterwortel  

stuk prei 

stengel bleekselderij  

1 paprika 

halve courgette 

een stuk bloemkool  

bosje cavolo nero   

blik bonen (afgespoeld)  

1 eetlepel olijfolie 

1 eetlepel peterselie

eetlepel rozemarijn 

bouillonpoeder  

 

 

Hoe maak je het?

 Bak de gesneden ui in de olie langzaam bruin en geurig. Hak ondertussen alle groente in stukken. 

Begin altijd met de harde groente: wortel, prei, bleekselderij. Bak dit even mee en voeg vervolgens de zachtere groente zoals paprika en courgette toe. 

Bak alles even mee, en voeg vervolgens zoveel water toe dat alle groente ruim onder water staat. Voeg bouillon poeder toe, doe de deksel op de pan en laat de soep aan de kook komen.

Na 5 minuten koken voegde ik de cavolo nero toe. 

Als de soep bijna klaar is, kun je de afgespoelde bonen toevoegen. Deze hoeven alleen maar op te warmen, laat de soep dus niet meer koken. 

Proef of de soep op smaak is en voeg evt naar smaak peper, zout en een scheut goede olijfolie toe.

Eet smakelijk!