Zelf granola maken is supersimpel en snel klaar. En je bepaalt zelf hoeveel suiker je er aan toe wilt voegen, heel fijn als je minder toegevoegde suikers binnen wilt krijgen. De suikerstroop (of honing, of maplesyrup) zorgt ervoor dat de havermout knapperiger wordt. In het algemeen geldt wel: hoe knapperiger je cruesli, hoe meer suiker er gebruikt is.

Het fijne van zelf granola maken is dat je het helemaal kunt doen zoals jij wilt. Je kunt er volop mee variëren, en gebruiken wat je in huis hebt. Laat je creativiteit (of de restjes in je voorraadkast) bepalen wat voor soort granola jij deze week eet!

Lekker met (plantaardige) yoghurt of kwark en vers fruit.

 

Wat heb je nodig?

 voor 1 pot vol

150 gram havermout of havervlokken

150 gram noten, neem ongezouten en ongebrande. 1 soort, mix, alles kan

150 gram pitten en zaden, of mix (lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, hennepzaad, sesamzaad)

naar eigen behoefte:  maple syrup (esdoornsiroop) of honing

3 eetlepels gesmolten kokosolie of andere olie

50 gram kokos of kokosflakes

50 gram gezonde flakes zoals spelt of teff flakes.

2 grote theelepels kaneel

Gedroogd fruit: 150 gram: rozijnen, dadels, ongezwavelde abrikozen, cranberries etc. Kies gedroogd fruit zonder toegevoegde suikers. Hak het fruit in grote stukken.

 

 

 

Hoe maak je het?

 

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Doe bakpapier op een ovenplaat. Rooster de noten totdat ze lekker ruiken en bruin worden, pas op dat ze niet verbranden. Haal de noten uit de oven, laat een beetje afkoelen en hak in grove stukken.

Doe de havermout samen met de maple syrup of honing en de gesmolten kokosolie in een kom. Voeg het kaneelpoeder toe. Roer goed door zodat alle havermout bedekt is en een beetje aan elkaar kleeft. Doe het mengsel in een grote ovenschaal en zet ongeveer 15-20 minuten in de oven. Roer een aantal keer door zodat het mengsel gelijkmatig geroosterd wordt.

Haal uit de oven en laat een beetje afkoelen.  Meng de havermout, de noten, de pitten en/of zaden, het gedroogde fruit, kokos en de flakes. Laat volledig afkoelen en bewaar goed afgesloten in een pot.