Asperges worden ook wel de koningin onder de groenten genoemd. Feit is dat ze supergezond zijn! Ze zitten vol vitamines, mineralen, vezels, anti-oxidanten en helpen de lever en nieren om gifstoffen af te voeren. Ideaal dus voor onze detox! En dan zijn ze ook nog eens super lekker. In Nederland worden traditioneel het meeste witte asperges gegeten, de groene dan weer vaker in de Mediterrane keuken. Ik was een keer in mei in Italië en kocht daar bossen wilde, hele dunne groene asperges. Zooo lekker!

Het verschil? Het zijn verschillende rassen, witte groeien onder de grond en verkleuren door licht, de groene groeien boven de grond en worden groen door licht. Ze smaken iets sterker dan de witte en daardoor kun je er meer mee, ze zijn goed te combineren met wat sterkere smaken. Witte asperges zijn wat delicater van smaak, en daarom heerlijk op de klassieke manier, met roomboter en ei. Eigenlijk zijn ze allebei heerlijk, en heel anders. Zet ze dus vooral zo vaak mogelijk op het menu!

Ik maakte vandaag een lekkere lunch salade met groene asperges met quinoa als basis: ik kook quinoa altijd in wat (gistvrije) bouillonpoeder. Omdat ik er naast sta, kook ik de quinoa in zo min mogelijk water, zodat alle smaken bewaard blijven. Ik roer goed en voeg indien nodig steeds een beetje heet water uit de waterkoker erbij. In ruim water koken en afgieten kan natuurlijk ook. Soms bak ik ook eerst een uitje en wat knoflook in de pan, en voeg dan pas de quinoa toe. Krijgt hij nog meer smaak. Maar in dit recept ging ik toch al roerbakken en begon daar met de ui. Ik heb als eerste een grote hand ongebrande hazelnoten in de wok geroosterd, tot ik de noten begon te ruiken. Krijgen ze net wat meer smaak door. Even in bakje apart gezet en daarna de groenten in dezelfde pan gebakken. 

Ik geloof erg in in use what you have in de keuken. Ik had nu een courgette liggen, en een stukje feta die op moest. Supercombi! Maar prei, paprika of doperwtjes waren er vast ook lekker bij geweest. Kijk dus wat je in huis hebt en varieer.

Wat heb je nodig?

 

 Voor grote schaal vol (3 – 4 personen)

 

olie om in te bakken, bv kokosolie of raapzaadolie 

1 grote ui, gesnipperd

1 grote teen knoflook, in plakjes

1 courgette in stukjes gesneden

1 bosje groene asperges, in stukken van 4 cm

blik kikkererwten, afgespoeld

100 gram hazelnoten

stuk feta 

lekkere olijfolie

eetlepel za’ star of andere kruidenmix

 

 

 

Hoe maak je het?

 

 

Kook de quinoa in (gistvrije) bouillon gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet af indien nodig. 

Rooster de hazelnoten tot ze beginnen te geuren en kleuren. Zet apart en hak in grove stukken als ze zijn afgekoeld

Verwarm een eetlepel olie om in te  bakken en bak de ui zachtjes gaar. Voeg de knoflook en courgette toe. Bak even mee. Voeg dan de groene asperges toe en bak gaar. 

Meng in een grote kom de quinoa met de afgespoelde en uitgelekte kikkererwten. Meng vervolgens de gebakken groente erdoor.

Je kunt deze salade warm en koud eten. Serveer met de feta en hazelnoten. Sprenkel er nog wat goede olie overheen en als je hebt wat za’atar kruiden. Zonder kan ook. Heerlijk als lunch, hoofdgerecht of voor een picknick. 

 

ebook lekker onderweg

Ja ik wil het ebook Lekker (onder)weg

Schrijf je in voor mijn maillijst en je ontvangt gratis het ebook Lekker (onder)weg vol met tips voor een gezonde reis of dagje weg 

Je inschrijving is gelukt! Kijk in je mailbox voor jouw ebook