Kerst granola

Ben jij nu ook al bezig met wat je met kerst gaat eten? Maak het je zelf gemakkelijk en maak nu alvast een lekker kerst ontbijtje met dit recept voor Kerst granola. Ook heel leuk om als cadeautje weg te geven! Maak extra veel, doe de granola in een mooi glazen potje, leuk lintje en kaartje eraan en klaar is je homemade kerstkadootje!

Granola oftewel muesli maak je heel gemakkelijk zelf! Het fijne van home made granola is dat je helemaal zelf bepaalt wat je erin doet. Daarmee heb je zelf controle over bijvoorbeeld de hoeveelheid suiker en vet. Wil je geen suiker of vet gebruiken? Geen probleem, ook heel lekker, maar dan wordt het muesli. De suiker en vet maakt de muesli knapperig.

Maar het grootste voordeel is natuurlijk dat je het helemaal naar je eigen smaak kunt samenstellen. Gebruik alles wat je lekker vindt, en improviseer met wat je in huis hebt.

In de deze kerstversie doe ik iets ingewikkelder dan normaal door met vers sinaasappelsap te werken. Heb je geen tijd, dan kun je natuurlijk deze stap ook weglaten. Gebruik dan eventueel wat meer honing.

 

Wat heb je nodig?

 

Voor 8 porties of verdubbel de ingrediënten voor een hele pot vol

150 g havermout

150 gram noten, grof gehakt

25 gram pitten of zaden

1,5 eetlepel speculaaskruiden

1 (biologische) sinaasappel

2 eetlepels kokosolie

2 eetlepels honing

75 g extra pure chocolade, grof gehakt (of hak een chocoladeletter in stukken die nog ergens rondslingert)

optioneel: kokosflakes en teff pops

Bakplaat met bakpapier

 

 

 

Hoe maak je het?

 

 

Verwarm de oven voor op 175 graden

Meng in een kom de havermout, speculaaskruiden, pitten of zaden en de grof gehakte noten

Rasp de schil van een sinaasappel boven een steelpan. Pers de sinaasappel uit in een aparte kom. Doe 3 eetlepels van het sap in het pannetje en drink de rest lekker op, goed voor je weerstand 😉

Doe de honing en kokosolie ook in het pannetje, en verwarm tot de olie gesmolten is. Roer goed door, en meng door de havermoutmix.

Verspreid de havermout over een bakplaat of in een bakblik en rooster ongeveer 15 tot 20 minuten in de oven, tot alles goudbruin is. Roer halverwege een keer door.  De granola mag niet verbranden, dus let goed op!

Laat de granola vervolgens helemaal afkoelen en mix de gehakte chocola erdoor. Heb je grove kokosflakes en/of teffpops in huis, meng die dan nu ook voorzichtig door de granola.

Bewaar in een luchtdichte verpakking.

Eet met (griekse) yoghurt of met skyr.