Off line, the new luxury…. over een digitale detox

Ik beken ….

Ben jij ook inmiddels vergroeid met je mobiel? Totaal onthand als je hem even niet bij de hand hebt? Ik in elk geval wel, en met mij heel veel mensen. De piepjes van een nieuw whatsappje, meldingen van een nieuwe like, of nog leuker: reactie op Facebook of Instagram, zodra mijn mobiel een piep geeft, reageer ik. Vaak sneller dan ik op mijn kinderen reageer.  Ik heb inmiddels al wel gelezen dat ik daar eigenlijk niets aan kan doen, dat de gemene app ontwerpers van deze wereld hun apps zo maken dat ik er letterlijk verslaafd aan raak. Ja maar eh.. kan ik de ontwerpers er wel de schuld van gaan geven, maar ik doe het toch echt zelf.

We besteden allemaal heel veel tijd per dag aan en op onze telefoon, en bij onze kinderen is het niet anders. Zijn we daar nog streng (bij mij mogen ze een uur schermtijd per dag), mijn eigen schermtijd wil ik niet eens weten. Met het excuus, ja maar het is mijn werk, ja maar,  ik check alleen maar even mijn mail/ het nieuws/ het weerbericht op de vakantiebestemming, etc etc en voor ik het weet, heb ik weer al mijn social media gecheckt en vele zinloze apps erbij. Alleen al met de verschillende appgroepen kun je minimaal een half uur per dag druk zijn als je wilt.

Herkenbaar?

Dankzij Nelie Smit Kroes is internetten nu in de hele EU “gratis”, dwz binnen je bundel. Kon je in 2016 alleen bij Facebook in de MacDonalds omdat de wifi op de camping het weer eens niet deed, in 2017 was ik de hele vakantie helemaal bij met alles: WhatsApp, Facebook, Instagram, LinkedIn, mijn mail…. Ook al had ik me voorgenomen om NIET de hele tijd op internet te zitten. Herkenbaar??

Als ik op vakantie ga, besteed ik veel tijd aan de voorbereiding: locatie(s), reis, wat nemen we (niet) mee, huis- en poezenoppas (altijd fijn als er iemand van ons fijne nieuwe huis kan genieten). dit jaar zelfs inentingen, alles probeer ik goed te regelen zodat we ontspannen op vakantie gaan. Maar waarom saboteer ik mezelf dan zo in het daadwerkelijk ontspannen.

Digitale zomer detox

Daarom ga ik het dit jaar anders doen: ik doe deze zomer een digitale zomerdetox.  Ik gooi Facebook, Instagram en heel misschien zelfs WhatsApp tijdelijk van mijn telefoon. Dat laatste, daar voel ik nog veel weerstand tegen als ik het zo typ. Maar ja, is het echt noodzakelijk om op alle berichtjes te reageren? Hoe vaak ben ik berichtjes aan het lezen waar ik ook best even zonder had gekund? Wat is er eigenlijk gebeurd met sms-en? hmm, daar denk ik nog even over na ;-).

Ik wil deze vakantie gewoon weer eens oldskool doen: niet de hele dag bereikbaar zijn (voor wie in hemelsnaam, IEDEREEN is op vakantie), ten alle tijde reageren op alle leuke vakantiefoto’s van facebookvrienden, likes en hartjes uitdelen, zelf elke dag iets posten. Alsof iemand me niet meer leuk vindt als ik dat even drie weken niet doe.

Ik trek dus de stekker er even uit, en ben heel benieuwd hoe lang ik me onrustig ga voelen. Hoe lang het gaat duren voordat het paniekgevoel ontbreekt als ik zonder telefoon op stap ga. Wat er met jullie gebeurd als ik niet 3 weken elke dag iets post over wat ik eet, doe, lees. Maar ik denk dat jullie het ook heel goed zonder mij kunnen. Wie weet volgen jullie mijn voorbeeld wel. Gaan we ons lekker met zn allen vervelen, oh nee: lezen, spelletjes doen met de kinderen, zwemmen, avonturen beleven. En komen we helemaal uitgerust, geïnspireerd en relaxed weer thuis. Vol met mooie herinneringen, nieuwe ideeën en een heleboel foto’s die nog niemand gezien heeft.

Vanaf 25 augustus ben ik weer bereikbaar lieverds, ik wens jullie een hele fijn, zonnige, relaxte, en mobielloze vakantie toe!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.