Koken op zomerse dagen

Als het heel warm is, is koken niet echt een pretje. Daarom eten we deze heerlijke hete dagen vooral salades. Voordeel van bijvoorbeeld een pasta salade is  dat je hem s’ochtends al kunt maken als het nog enigszins koel in de keuken is. En dat hij alleen maar lekkerder wordt van een middagje in de koelkast. De smaken krijgen de kans om goed in te trekken, terwijl jij met een koel glas water in de schaduw een boekje leest. Win-win situatie toch?

Met pasta salade kun je op allerlei manieren varieren. Kijk dus vooral wat je nog in je koelkast hebt liggen. Het belangrijkste is dat je de pasta niet te lang laat koken, de pasta moet echt al dente zijn zodat hij nog een lekkere bite heeft. Te gare pasta wordt niemand vrolijk van. Kijk op de verpakking voor de kooktijd, en trek daar 2 minuten af. Zet een kookwekker voor die tijd en check vanaf dat moment de gaarheid. De pasta mag niet meer rauw van binnen zijn, maar moet nog wel stevig zijn.

 

Wat heb je nodig?

voor 4 personen

250 gram (volkoren) pasta

2 paprika’s, 1 courgette of 1 aubergine in plakjes: gegrild in een grilpan of in de oven (kun je ook kant & klaar kopen maar ik had nog een bakje staan van toen het nog geen 30 graden was).

bakje snoeptomaatjes

bakje olijven

handje zonnebloempitten

olijfolie

verse kruiden, bv basilicum, tijm, oregano

eventueel gerookte kipfilet en/of blokjes feta.

 

 

 

 

Hoe maak je het?

Kook de pasta al dente, spoel af met koud water om het gaarproces te stoppen

Gril de groente in een grilpan of rooster gaar ze in de oven met een beetje olie (duurt ongeveer 30 minuten)

Halveer de tomaatjes

Halveer de olijven

Maak een dressing van lekkere olijfolie, de fijngesneden verse kruiden, peper en zout. Ik gebruikte ook een beetje chilipoeder, wees daar voorzichtig mee als er kinderen mee eten. Doe de dressing door de pasta, samen met de gegrilde groente, de olijven en de tomaatjes. Laat afkoelen en zet in de koelkast tot je gaat eten.

Proef of de pasta op smaak is en voeg naar smaak meer kruiden toe. Serveer met de zonnebloempitten en een blaadje basilicum. Als je er graag vlees bij eet, doe er dan bijvoorbeeld gerookte kipfilet bij. Blokjes feta zijn ook lekker door deze salade, die kun je er samen met de groenten en olijven doorheen doen.  Deze salade kun je ook heel goed meenemen naar een picknick of bbq. Wit wijntje en zonnetje erbij… Eet smakelijk!