Linzensoep

Normaalgesproken sta ik tegenwoordig op zaterdagochtend op het voetbalveld en is de lunch meestal een snel broodje. Maar vandaag waren wegens omstandigheden vrij en had ik zomaar een heerlijk vrije ochtend met m’n meisje. Alle tijd dus om een lekker soepje te maken van alle kleine beetjes groenten die ik nog op de groenteschaal en -la had liggen. Ik vond bij het opruimen van de diepvries nog een bakje met al gekookte linzen, dus een snelle linzensoep lag erg voor de hand.

Het fijne van soep is dat je er echt van alles in kan gooien, een ideaal manier dus om al je restjes te verwerken. En aangezien ik niet hou van eten weggooien, maak ik dus vaak soep. Gebruik ik al die bakjes in mijn koelkast tenminste eens ;-). Ik bewaar eigenlijk altijd alles wat over is: groente, pasta, etc want daar kun je de lekkerste salades/ soepen/ omeletten mee maken.

Op Facebook zag ik vanmorgen een recept voorbij komen voor Indiase linzensoep. Ik had niet alles in huis, helaas ook geen currypasta meer, dus daarom bedacht ik zelf maar een receptje voor Indiase linzensoep.

Vandaag gebruikte ik ui, restjes courgette, paprika, lente ui, een rode peper, knoflook, gekookte linzen en wat snoeptomaatjes. Beetje bouillonpoeder, kurkuma, komijnpoeder, korianderzaad en gemberpoeder erbij en smullen! en een lege groenteschaal dus ruimte voor de weekendboodschappen ;-).

 

 Wat heb je nodig?

zo’n 400 gram groente: Kies verschillende soorten, en gebruik een mix van harde en zachte groente. Ik gebruikte ui, courgette, gele paprika, snoeptomaatjes, lente ui

zo’n 250 gram linzen, gaar gekookt of uit blik

2 bouillonblokjes

2 eetlepels currypasta van bv pataks, of een mix van gedroogde kruiden: ik gebruikte een flinke snuf kurkuma, korianderpoeder, komijnpoeder en italiaanse kruiden.

water

 

Hoe maak je het?

Snij alles in kleine stukjes. Begin met het aanfruiten van de harde groente, bak die even in een beetje olie tot ze wat zachter zijn. Voeg de zachtere groente toe (ik doe de tomaatjes en lente ui pas op het allerlaatst in de soepkom). Voeg de kruiden of currypasta toe en bak even mee. Voeg 1 liter water toe en 2 bouillonblokjes en laat de soep in ongeveer 15 minuten gaar koken.

Serveer met de tomaat en lente ui, of bijvoorbeeld een handvol spinazie als je die nog hebt. Ook lekker met een eetlepel yoghurt.

En het voordeel van zo’n restjessoepje: weer heel veel ruimte voor nieuwe groente 😉