Puur van Inge

Groepscoaching

Als je blijft doen wat je altijd deed,

krijg je wat je altijd kreeg 

Groepstrajecten vergoed vanuit de basis zorgverzekering (GLI/ COOL)

Per 1 januari 2019 wordt de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) vergoed vanuit de basisverzekering. Dit houdt in dat een bepaalde vorm van leefstijlcoaching vergoed wordt, zonder dat dit ten koste gaat van het eigen risico. De leefstijlcoaching die vergoed wordt, is nog niet voor iedereen. Voorwaarden zijn dat je een BMI hoger dan 30 hebt, of een BMI hoger dan 25 en een gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico. De huisarts (of internist) is de verwijzer bij de GLI, dat wil zeggen dat de huisarts een leefstijlcoachingstraject in kan zetten op het moment dat hij of zij dat het meest geschikte traject voor zijn/haar patiënt vindt. 

Door de snelle invoering van de wet, hebben veel huisartsen er in 2019 voor gekozen om deze manier van zorg nog niet aan te bieden, er is/was nog te veel onduidelijk. Ook in Twente hebben de huisartsen besloten om de GLI niet collectief in te kopen. Dat wil niet zeggen dat je niet mee kunt doen. Als je een doorverwijzing hebt van je huisarts of internist, kun je een kennismakingsgesprek aanvragen. In een uitgebreide intake wordt vervolgens jouw motivatie besproken. De COOL wordt door de meeste verzekeraars volledig vergoed. Dat wil niet zeggen dat het meedoen vrijblijvend is! 

De eisen aan de vergoede zorg zijn vastgelegd in de wet. Het gaat altijd om groepstrajecten van twee jaar, die mogen worden aangeboden door een combinatie van  fystiotherapeuten & diëtisten of leefstijlcoaches. Er zijn nu 3 soorten trajecten die vergoedt worden: De Beweegkuur, Slimmer en COOL (Coaching op Leefstijl). Ik heb er voor gekozen om de COOL uit te gaan voeren. Hiervoor heb ik de startbijeenkomst gevolgd, en de speciale COOL training door de oprichters gevolgd.  

 Een COOL traject ziet er als volgt uit: Periode 1 (duur 8 maanden): intakegesprek, 8 groepsbijeenkomsten van 90 minuten en 3 individuele coachingsgesprekken van 60 minuten. Deze fase draait om gedragsverandering. 

 Periode 2 (duur 16 maanden): 8 groepsbijeenkomsten van 90 minuten, 3 individuele coachingsgesprekken en een exit gesprek. Voorwaarde voor deelname is voldoende motivatie en dat je minimaal 6 van de 8 van de bijeenkomsten van periode 1 aanwezig bent geweest. In fase 2 gaat het vooral om gedragsbehoud.  

Op dit ogenblik ben ik bezig met het organiseren van de eerste COOL groep, samen met Yvonne van Doorn. Ben je geïnteresseerd in een COOL traject, neem dan contact met me op, dan kunnen we kijken wat de mogelijkheden zijn. Bij voldoende interesse start in september de volgende groep.

Omdat ik me voor kan stellen dat je geen vrij wilt vragen voor dit traject, vinden de groepsbijeenkomsten plaats op een avond, waarschijnlijk de woensdagavond van 19.30 uur tot 21.00 uur in Enschede.

In de eerste fase van het traject betekent dit ongeveer 1x in de maand een groepsbijeenkomst. De intake en individuele coachingssessies vinden bij voorkeur overdag plaats op een moment dat jou het beste uitkomt. In de tweede fase zit er meer tijd tussen de groepsbijeenkomsten, ongeveer 5-6 weken.

 

De inhoud van de groepsbijeenkomsten van de COOl (coachen op leefstijl) zijn in grote lijnen als volgt: (data onder voorbehoud!)

 nu tot september: intake gesprekken  

 25-09-19 sessie 1: Kleine aanpassing, groot effect

 30-10-19 sessie 2: Kom in beweging

 20-11-19 sessie 3: Lekker eten geeft structuur aan je dag

  December: individuele coachingsgesprekken 

 15-01-20 sessie 4: Slapen en ontspannen

 12-02-20 sessie 5: Afvallen is plannen

 18-03-20 sessie 6: Hoe maak ik mijn acties tot een succes?

  April: individuele coachingsgesprek

 13-05-20 sessie 7: Hoe gezond is jouw weekend?

10-06-20 sessie 8: Hoe blijf ik in beweging?
Juli: individuele gesprekken ter afsluiting van de 1e fase.
De tweede fase begint in september 2020. We werken we in 4 individuele coachingsgesprekken (inclusief intake/ exitgesprek) aan jouw persoonlijke doelen als het gaat om leefstijlverandering. 

 

Groepstrajecten 

Los van de GLI/COOl ben ik groepstrajecten aan het opzetten voor mensen die niet in aanmerking komen voor de GLi of geen zin hebben in een 2 jarig traject. Deze trajecten ga ik, net als de COOl trajecten, samen opzetten met Yvonne van Doorn, praktijk voor psychomotorische therapie en leefstijlcoaching, 

Het traject zal er als volgt uit komen te zien: (duur 10 maanden): intakegesprek, 10 groepsbijeenkomsten van 90 minuten, 5 individuele coachgesprekken met Yvonne of mij,  5 online bijeenkomsten om vragen te stellen en een online Leefstijlcoachingsprogramma in onze online leefstijlacademie. Het online lesprogramma bestaat uit eboeken, video’s, online kookworkshops .Daarnaast vind je in onze online leeromgeving recepten, achtergrondartikelen en bonuslessen. 

Het programma start in september 2019 en kost € 97,- per maand (10 maanden). De inschrijving is geopend.

 

Neem contact met me op!

ebook lekker onderweg

Ja ik wil het ebook Lekker (onder)weg

Schrijf je in voor mijn maillijst en je ontvangt gratis het ebook Lekker (onder)weg vol met tips voor een gezonde reis of dagje weg 

Je inschrijving is gelukt! Kijk in je mailbox voor jouw ebook