Moussaka is 1 van de bekendste Griekse gerechten. Ik vond het heerlijk, maar heel gezond en vegetarisch is de traditionele Griekse versie niet. Daarom nu een recept dat wel gezond is, vegetarisch, en bovendien koolhydraatbeperkt én indien gewenst heel gemakkelijk vegan te maken is. En bovenal goddelijk smaakt. Het is geen snel klaar recept, dus maak er vooral lekker veel van en vries de rest in, of maak er iemand anders blij mee. 

Zoals bij alle gerechten met aubergine is het erg belangrijk dat de aubergine goed gaar is. Iedereen die wel eens halfgare aubergine heeft geproefd zal het met me eens zijn. Het is echt het verschil tussen goddelijk en gruwelijk. Aubergine is gaar als hij zacht is, en het liefst goudgeel. 

Het fijne van dit recept is dat de linzen voor een hartige bite zorgen. Dit maakt het gerecht bij uitstek geschikt om aan verstokte vleeseters voor te zetten. Als je niets zegt, zullen ze het vlees niet missen. Zelfs mijn vader vergat er de 1e x dat ik deze moussaka voor hem maakte er een opmerking over te maken. En dat wil wat zeggen ;-). 

Bij dit gerecht zijn (zelfgekweekte) kiemen en/of een frisse salade erg lekker. 

Kali orexi!

 Wat heb je nodig?

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

Lagen

2 grote aubergines, in heel dunne plakken

2 grote zoete aardappels, geschild en in heel dunne plakken

olie

zout

 

Linzentomatensaus

2 eetlepels olie

1 grote ui, gesnipperd

1 winterwortel in kleine blokjes

1 stengel bleekselderij in kleine bl2 tenen knoflook, fijngesneden

1 theelepel kaneel

2 theelepels oregano

½ blikje tomatenpuree

250 gram groene linzen, liefst 1 tot 8 uur geweekt

400 gram tomatenblokjes uit blik

1 tl zeezout of bouillonpoeder

600 ml water

 

Bechamelsaus

2 eetlepels olie (of roomboter)

4 eetlepels volkoren tarwemeel

500 ml  plantaardige of halfvolle melk

snufje nootmuskaat

zout en peper

Hoe maak je het?

 Begin met de tomatensaus: verhit de olie in een grote pan. Voeg de ui, wortel, bleekselderij toe en bak 5 minuutjes. Voeg knoflook, kaneel en oregano toe en bak tot het mengsel gaat geuren. Roer af en toe. Doe de tomatenpuree erbij en roer tot alles goed is vermengd.

 

Voeg nu de linzen, tomatenblokjes en water toe. Breng aan de kook, draai het vuur middelhoog, leg het deksel op de pan en laat 30 tot 40 minuten sudderen. Proef of de saus op smaak is en voeg evt nog wat bouillonpoeder/ zout/ peper of oregano toe.

 

Bak of gril de aubergines gaar in olie. Bestrooi met peper en zout. Dit Kan in de oven (oven op 200 graden, leg plakjes op een rooster dat in een braadslee past of op bakpapier, bestrijk bovenkant met dun laagje olie en bestrooi met peper en zout. Rooster ze in de oven tot ze zacht en gaar zijn, ongeveer 10-15 minuten, afhankelijk van dikte.

 

In koekenpan kan ook, bak ze dan in olie: een enkele laag aan beide kanten tot ze zacht en gaar zijn. Bestrooi daarna met peper en zout.

 

Verwarm de oven voor op 180 graden

 

Kook de zoete aardappelen in water tot ze gaar zijn (ongeveer 10 minuten, afhankelijk van de dikte van de schijfjes). Een mes moet er soepel doorheen gaan. Giet af en laat afkoelen.

 

Maak de bechamelsaus

Verhit de olie of roomboter (als je boter gebruikt: laat hem smelten maar zorg dat hij niet verbrandt!). Roer het meel er door en laat al roerend even bakken tot het dik wordt en iets gebruind is. Kijk uit dat het niet verbrandt! Dit duurt ongeveer 4-5 minuten. 

 Voeg een beetje melk toe, roer goed door tot al het vocht is opgenomen. Schenk er steeds al roerend een beetje melk bij, blijf goed roeren tot al het vocht opgenomen is zodat je geen klontjes krijgt. Voeg eventueel nog wat water toe als de saus te dik is

Laat de saus eventjes koken en breng op smaak met peper, zout en beetje nootmuskaat. In plaats van zout kun je ook een beetje bouillonpoeder gebruiken 

Maak de moussaka 

Leg een derde van de aubergine in een ovenschaal 

 Leg de helft van de zoete aardappel er op en daarna de helft van de linzen tomatensaus. 

 Herhaal. 

 Eindig met een laag aubergines. Schenk de bechamelsaus er overheen.

 

 Zet 35-40 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat eventjes staan zodat de moussaka iets kan opstijven en afkoelen Besprenkel met de olijfolie als de moussaka er droog uit ziet 

 Serveer met een groene salade en/ of kiemen

 

 

 

 

 

ebook lekker onderweg

Ja ik wil het ebook Lekker (onder)weg

Schrijf je in voor mijn maillijst en je ontvangt gratis het ebook Lekker (onder)weg vol met tips voor een gezonde reis of dagje weg 

Je inschrijving is gelukt! Kijk in je mailbox voor jouw ebook