Een tijdje geleden bedacht ik voor een heerlijke aardappelsalade als bijgerecht voor een zelfgemaakte vega-hamburger. Omdat het vandaag al weer een warme dag is, bedacht ik vanochtend een variatie op het thema, en maakte er dit keer een maaltijdsalade van door er makreel en sperzieboontjes aan toe te voegen.

Makreel is een vette vis en rijk aan de belangrijke vetten omega 3 en 6,  vitamines A, B6, B12, C, D, E en K en de de mineralen calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, natrium en selenium. Goed idee om deze af en toe op je menu te zetten dus!

Hoewel ik zoveel mogelijk plantaardig eet, had ik ineens heel veel zin in makreel. En omdat ik denk dat het bij een gezond voedingspatroon vooral draait om het luisteren naar je lichaam, kleur ik vandaag eens buiten de lijntjes met deze maaltijdsalade met makreel.

Aardappelen zijn gezond en lekker. En wist je dat als je ze koud eet, de (chemische) structuur van de aardappel veranderd en ze daardoor minder calorieen leveren? Het zetmeel in de aardappel wordt dan namelijk niet meer opgenomen in de dunne darm en veranderd daardoor in voedingsvezels, belangrijk voor de stoelgang omdat voedingsvezels in de dikke darm hun werken kunnen doen.

Deze aardappelsalade is fijn voor warme zomerse dagen, en het is namelijk een super gemakkelijk hoofdgerecht, En als je de makreel en sperziebonen weg laat, kan hij ook heel goed als bijgerecht bij bijvoorbeeld een barbecue of een broodje met een zelfgemaakte hamburger. Omdat je de salade koud eet, kun je het heel goed van tevoren maken. Doordat je hem een tijdje in de koelkast laat staan, trekken de smaken goed in en wordt hij nog lekkerder.

 Wat heb je nodig?

Hoofdgerecht voor 4 personen

750 gram vastkokende nieuwe aardappelen. Als de aardappelen nieuw zijn, kun je de schil gewoon eten. Even wassen, in hapklare stukken snijden. Anders de aardappelen even schillen en in hapklare stukken snijden (niet te klein!)

450 gram sperzieboontjes

4-5 zoetzure augurken

200-250  gram warm gerookte makreelfilets, ongeveer 1 filet per 2 personen, afhankelijk van grootte filet. het vlees in kleine stukjes geplukt, let op met graatjes!

2 stengels bleekselderij

1 eetlepel olijfolie

1 eetlepel dille

1/2- 1 eetlepel mosterd (naar smaak)

1 eetlepel citroensap

peper en zout

2 eetlepels fijngehakte peterselie

4 hard gekookte eieren (naar smaak)

 

 

 

Hoe maak je het?

Kook de aardappelen in weinig water gaar. Kook ze zeker  niet te lang, ze moeten niet te gaar zijn. Maak ondertussen de dressing van de mosterd, olie, citroensap, dille, peper en zout. Giet de aardappelen af, laat even uit stomen en meng met de dressing.

Dop de sperzieboontjes en kook ze kort. De boontjes moeten gaar zijn, maar nog wel een bite hebben en mooi fris groen zijn. Als de boontjes heel lang zijn, snij ze dan even in tweeën.  Spoel de bonen af met koud water zodat het garingsproces stopt. Laat afkoelen.

Snij de augurken in kleine blokjes. Snij de bleekselderij in dunne boogjes. Meng de aardappelen, boontjes, augurken , bleekselderij en fijngehakte peterselie goed door elkaar en laat afkoelen. Zet vervolgens in de koelkast zodat de aardappelsalade goed koud wordt. Proef of de salade op smaak is, voeg anders nog wat kruiden, peper of zout toe. Serveer met een hard gekookt eitje.

Eet smakelijk!