Puur van Inge

Groepscoaching/ COOL

Als je blijft doen wat je altijd deed,

krijg je wat je altijd kreeg 

Groepstrajecten vergoed vanuit de basis zorgverzekering (GLI/ COOL)

 

Corona update: COOL gaat online door! Ook nu, of misschien wel juist nu! Wil je blijvend iets aan je leefstijl veranderen? Het COOL traject gaat gewoon door. Zowel het intake gesprek als de individuele coachingsgesprekken als de groepsbijeenkomsten gaan door via beeldbellen. Je kunt nog instromen in de 2 groepen (Enschede en Borne) die zeer recent gestart zijn. Bel voor meer informatie met 06 41774502

Alleen voor echt gemotiveerde mensen: vergoedde hulp bij afvallen

Heb jij overgewicht en lukt het maar niet om (blijvend) af te vallen? Wil je je fitter voelen en meer energie hebben? Wil je gezond oud worden en weet je diep van binnen wel dat dat met je huidige leefstijl niet gaat lukken? 

Sinds 1 januari 2019 wordt preventie vergoed vanuit de basisverzekering in de vorm van de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Dit is een hele mond vol. Preventie betekent voorkomen dat je een chronische ziekte krijgt als diabetes of een hart- en vaatziekte. Door een gezonder gewicht en een gezondere leefstijl kun je dit voorkomen.  Menzis en Zilveren Kruis vergoedt 100% van het tarief, andere zorgverzekeraars minimaal 65% tot 75%. In dat geval kan het zijn dat je het verschil tussen het tarief en de vergoeding zelf betaalt.

Coachen op Leefstijl   

Eén van de programma’s die vergoed worden, heet CooL oftewel Coachen op Leefstijl. CooL helpt je om gezonde gewoontes te ontwikkelen op het gebied van voeding en beweging, en om beter om te gaan met stress, ontspanning, slaap en moeilijke situaties. Je werkt aan je eigen doel en gaat In kleine stapjes je gewoontes veranderen. Stapjes die bij jou passen en die je ook vol kunt houden.   

 We willen wel verandering, maar niet veranderen   

 Echt veranderen is lastig. Bij kortdurende begeleiding vallen mensen meestal snel weer terug in oude patronen. We weten steeds beter dat als je je gedrag echt blijvend wilt veranderen, langere begeleiding nodig is. Alle trajecten duren dan ook twee jaar. Dat lijkt lang, maar geeft jou de tijd om echt te veranderen, onder onze begeleiding. Per jaar zijn er 8 groepsbijeenkomsten en 4 persoonlijke gesprekken met je coach.    

 Het programma wordt vergoed vanuit de basisverzekering, zonder dat je eigen risico moet betalen. Voorwaarde is wel dat je goed gemotiveerd bent om het hele programma te volgen, en dat jouw BMI 30 of meer is. Met een BMI tussen 25 en 30 mag je ook meedoen, als je een verhoogde kans op diabetes of hart- en vaatziektes hebt. Check altijd even bij jouw zorgverzekeraar of je recht hebt op een vergoeding en of ze alles betalen.  In sommige gevallen zit er een verschil tussen het tarief en de vergoeding.

 Samengevat 

 Je voldoet aan de voorwaarden als je     

  • obesitas hebt (BMI hoger dan 30) of 
  • als je overgewicht hebt (BMI hoger dan 25) en je een verhoogd risico hebt op diabetes, hart en vaatziekten of lijdt aan slaapapneu of artrose.      

Om mee te kunnen doen, heb je een verwijzing nodig van de huisarts of van een medisch specialist (bijvoorbeeld internist of cardioloog). Voldoe je aan de voorwaarden en ben je goed gemotiveerd om met je leefstijl aan de slag te gaan? Neem dan contact op met je huisarts of specialist en vraag om een verwijzing voor een GLI/ CooL programma.  

Als je een doorverwijzing hebt van je huisarts of specialist, kun je een kennismakingsgesprek aanvragen. In een uitgebreide intake wordt vervolgens jouw motivatie besproken. De COOL wordt door de meeste verzekeraars volledig vergoed. Dat wil niet zeggen dat het meedoen vrijblijvend is!   

Structuur programma 

Het Coolprogramma kent twee fases: 1 voor de gedragsverandering, en 1 voor gedragsbehoud, in totaal duurt het programma 2 jaar. Het programma bestaat uit een intakegesprek, 16 groepsbijeenkomsten van 90 minuten en 7 individuele coachingsgesprekken van 45 minuten. Je hebt ongeveer 1 x per maand een afspraak, dit kan een groepsbijeenkomst of individuele afspraak zijn. De Groepsbijeenkomsten worden vooruit gepland zodat je er rekening mee kunt houden. De individuele gesprekken met je coach plan je in overleg in.  In het begin zie je elkaar iets vaker, daarna wat minder vaak. 

Ben je geïnteresseerd in een COOL traject, neem dan contact met me op, dan kunnen we kijken wat de mogelijkheden zijn. Interesse? Stuur me dan een mail: info@puurvaninge.nl of naar coolenschede@gmail.com  

In zowel Enschede als Borne is begin april een groep gestart. Er zijn nog een paar plekjes dus je kunt direct starten!! 

De groepsbijeenkomsten gaan via ZOOM. De groep in Enschede komt is 1 x in de drie weken op maandag, einde van de middag. Ivm Corona is de groep in 2en gesplitst, je kunt meedoen van 15.30 tot 16.30 of van 17.00 tot 18.00 uur. Als live bijeenkomsten weer mogen, zullen deze op maandag van 16.30 tot 17.00 uur zijn op maandag 

De groep in Borne komt op donderdagmiddag bij elkaar online, de tijdstippen zijn daar van 15.30 tot 16.30 of van 17.00 tot 18.00 uur. 

 Je ontvangt voor aanvang een overzicht van de groepsbijeenkomsten voor de rest van het jaar. Zo weet je waar je aan toe bent en kun je op tijd vrij vragen. 

Interesse? Er zijn nog een paar plekjes! Reageer snel, want vol= vol  

 

 

De inhoud van de groepsbijeenkomsten van de COOl (coachen op leefstijl) zijn in grote lijnen als volgt :

sessie 1: Kleine aanpassing, groot effect

sessie 2: Hoe ziet jouw voedingspatroon er uit? 

sessie 3: Kom in Beweging

sessie 4: Slapen 

sessie 5: Stress en ontspanning 

sessie 6: Hoe maak ik mijn acties tot een succes? 

sessie 7: Hoe gezond is jouw weekend? 

sessie 8: Hoe blijf ik in beweging? 

De tweede fase begint na ongeveer 10 maanden. We werken in nogmaals 8 groepsbijeenkomsten en 4 individuele coachingsgesprekken (inclusief intake/ exitgesprek) aan jouw persoonlijke doelen als het gaat om leefstijlverandering en gedragsbehoud. Eigenlijk is dit het lastigste stuk van het veranderen van je leefstijl: het behouden van je gewicht en je goede gewoontes. Deze fase duurt ongeveer 14 maanden. Het totale traject duurt ongeveer 2 jaar.

Neem contact met me op!