Puur van Inge

Groepscoaching/ COOL

Als je blijft doen wat je altijd deed,

krijg je wat je altijd kreeg 

Groepstrajecten vergoed vanuit de basis zorgverzekering (GLI/ COOL)

 

Er starten geen nieuwe groepen meer. Kijk voor andere CooL coaches op www.leefstijlcoachestwente.nl 

Alleen voor echt gemotiveerde mensen: vergoede hulp bij afvallen

Heb jij overgewicht en lukt het maar niet om (blijvend) af te vallen? Wil je je fitter voelen en meer energie hebben? Wil je gezond oud worden en weet je diep van binnen wel dat dat met je huidige leefstijl niet gaat lukken? 

Sinds 1 januari 2019 wordt preventie vergoed vanuit de basisverzekering in de vorm van de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Dit is een hele mond vol. Preventie betekent voorkomen dat je een chronische ziekte krijgt als diabetes of een hart- en vaatziekte. Door een gezonder gewicht en een gezondere leefstijl kun je dit voorkomen.  Menzis en Zilveren Kruis vergoedt 100% van het tarief, andere zorgverzekeraars minimaal 65% tot 75%. In dat geval kan het zijn dat je het verschil tussen het tarief en de vergoeding zelf betaalt.

Coachen op Leefstijl   

Eén van de programma’s die vergoed worden, heet CooL oftewel Coachen op Leefstijl. CooL helpt je om gezonde gewoontes te ontwikkelen op het gebied van voeding en beweging, en om beter om te gaan met stress, ontspanning, slaap en moeilijke situaties. Je werkt aan je eigen doel en gaat In kleine stapjes je gewoontes veranderen. Stapjes die bij jou passen en die je ook vol kunt houden.   

 We willen wel verandering, maar niet veranderen   

 Echt veranderen is lastig. Bij kortdurende begeleiding vallen mensen meestal snel weer terug in oude patronen. We weten steeds beter dat als je je gedrag echt blijvend wilt veranderen, langere begeleiding nodig is. Alle trajecten duren dan ook twee jaar. Dat lijkt lang, maar geeft jou de tijd om echt te veranderen, onder onze begeleiding. Per jaar zijn er 8 groepsbijeenkomsten en 4 persoonlijke gesprekken met je coach.    

 Het programma wordt vergoed vanuit de basisverzekering, zonder dat je eigen risico moet betalen. Voorwaarde is wel dat je goed gemotiveerd bent om het hele programma te volgen, en dat jouw BMI 30 of meer is. Met een BMI tussen 25 en 30 mag je ook meedoen, als je een verhoogde kans op diabetes of hart- en vaatziektes hebt. Check altijd even bij jouw zorgverzekeraar of je recht hebt op een vergoeding en of ze alles betalen.  Bij CZ zit er een verschil tussen het tarief en de vergoeding die ze aan mij betalen, het verschil (ongeveer € 10 per maand) betaal je zelf.  Menzis, Zilveren Kruis en VGZ (en alle merken die hieronder vallen) betalen volledig. 

 Samengevat 

 Je voldoet aan de voorwaarden als je     

  • obesitas hebt (BMI hoger dan 30) of 
  • als je overgewicht hebt (BMI hoger dan 25) en je een verhoogd risico hebt op diabetes, hart en vaatziekten of lijdt aan slaapapneu of artrose.      

Om mee te kunnen doen, heb je een verwijzing nodig van de huisarts of van een medisch specialist ( internist of cardioloog). 

Voldoe je aan de voorwaarden en ben je goed gemotiveerd om met je leefstijl aan de slag te gaan? Neem dan contact op met je huisarts of specialist en vraag om een verwijzing naar mij voor een GLI/ CooL programma via ZorgDomein.  

Als je een doorverwijzing hebt van je huisarts of specialist, kun je een kennismakingsgesprek aanvragen. In een uitgebreide intake wordt vervolgens jouw motivatie besproken. De COOL wordt door de meeste verzekeraars volledig vergoed. Dat wil niet zeggen dat het meedoen vrijblijvend is!   

Structuur programma 

Het Coolprogramma kent twee fases: 1 voor de gedragsverandering, en 1 voor gedragsbehoud, in totaal duurt het programma 2 jaar. Het programma bestaat uit een intakegesprek, 16 groepsbijeenkomsten van 90 minuten en 7 individuele coachingsgesprekken van 45 minuten. Je hebt ongeveer 1 x per maand een afspraak, dit kan een groepsbijeenkomst of individuele afspraak zijn. De groepsbijeenkomsten worden vooruit gepland zodat je er rekening mee kunt houden. De individuele gesprekken met je coach plan je in overleg in.  In het begin zie je elkaar iets vaker, daarna wat minder vaak.

Daarnaast heb ik een online leeromgeving waarin je de inhoud van de lessen kunt bekijken. Bij sommige lessen zit een video, er zijn ebooks met achtergrondinformatie, je vindt er leestips, inspiratie etc. 

 

De inhoud van de groepsbijeenkomsten van de COOL (coachen op leefstijl) zijn in grote lijnen als volgt :

sessie 1: Kleine aanpassing, groot effect

sessie 2: Hoe ziet jouw voedingspatroon er uit? 

sessie 3: Kom in Beweging

sessie 4: Slapen 

sessie 5: Stress en ontspanning 

sessie 6: Hoe maak ik mijn acties tot een succes? 

sessie 7: Hoe gezond is jouw weekend? 

sessie 8: Hoe blijf ik in beweging? 

De tweede fase begint na ongeveer 10 maanden. We werken in nogmaals 8 groepsbijeenkomsten en 4 individuele coachingsgesprekken (inclusief intake/ exitgesprek) aan jouw persoonlijke doelen als het gaat om leefstijlverandering en gedragsbehoud. Eigenlijk is dit het lastigste stuk van het veranderen van je leefstijl: het behouden van je gewicht en je goede gewoontes. Deze fase duurt ongeveer 14 maanden. Het totale traject duurt ongeveer 2 jaar.

Neem contact met me op!