Vakantie!

Nog heel even en dan is het ook hier in het Noorden vakantie! Hoera! Lekker 6 weken geen school, sporten, clubjes en andere verplichtingen. Misschien blijf je lekker thuis voor een Staycation (helemaal hip, schijn je beter van uit te rusten dan van op vakantie gaan want scheelt heel veel stress) maar voor degene die wel op vakantie gaan schrijf ik dit blog in meerdere delen. Want op vakantie zijn is leuk, maar je moet er ook nog komen. En eten langs de snelweg word je niet echt blij van als je gezond probeert te eten. Daarom vandaag wat algemene tips, en later nog een blog met ideeën voor een gezonde lunch.

Vakantie in Nederland

Als je in eigen land blijft, is de rij afstand vaak goed te doen. Toch is het handig om even na te denken over wat je meeneemt aan eten en drinken. Hoe vaak gebeurd het niet dat je net iets later dan gepland vertrekt en dus ook aankomt, en dan meestal op een etensmoment. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik word er zelf niet gezelliger en relaxter op als ik trek heb. En de meeste kinderen ook niet. Hoe vaak gebeurt het dan niet dat je een vet patatje gaat halen of een ander vettig en niet echt lekker hapje. Niet fijn voor je buik en niet fijn voor jouw lijn.

Hoe relaxt is het dan om je koeltas te kunnen openen, je kleedje uit te spreiden op een picknickbank of het gras en eerst even met z’n allen lekker en goed te eten en te drinken.  Geen vette hap maar een gezonde en lekkere maaltijd die je voedt in plaats van alleen maar vult.

Even tijd om aan te komen op de plaats van de bestemming, en te bedenken wat je hierna gaat doen. Met een gevulde maag en een goed gehydrateerd lichaam kun je beter na denken en ben je vaak een stuk relaxter. Iets wat wel handig kan zijn als je nog een tent/ caravan op moet zetten of alle tassen nog in je huisje of hotel moet uitpakken. Je vakantie is begonnen!

Vakantie in het buitenland

Naar het buitenland op vakantie gaan heeft veel voordelen, maar als je met de auto gaat ben je vaak wel lang onderweg. Mijn ervaring is dat je heel veel tijd en geld bespaart als je zorgt voor een goed gevulde koeltas met eten en drinken voor onderweg.

Als je zelf je spullen meeneemt, kun je overal stoppen waar je wilt. Je kunt dan ook kiezen voor de kleinere parkeerplaatsen langs de snelweg, die vaak een stuk rustiger en overzichtelijke zijn dan de grote en daardoor heel veel relaxter. De wc’s zijn dichtbij in plaats van 15 minuten lopen en alleen dat al scheelt veel tijd. Het eten in wegrestaurants is bijna zonder uitzondering vet en duur, dus waarom zou je niet jezelf verwennen met een lekkere picknick uit je eigen koeltas? Niet omdat je Nederlands bent en zuinig bent, maar omdat je graag goed voor jezelf en je gezin zorgt en liever ziet dat ze gezond eten in plaats van slappe worstjes met nog slappere frietjes.

 

Wat heb je nodig?

 • Een koeltas met koelelementen of een koelbox. Als je gaat kamperen met een caravan heb je het natuurlijk helemaal luxe, want dan heb je hem al mee. Ga je met een tent en heb je een elektrische, bespreek dan met degene die de auto inpakt of de achterbak zo ingepakt kan worden dat je er gemakkelijk bij kunt.
 • Maar heb je dit allemaal niet, een gewone koeltas met koelelementen werkt ook helemaal prima. Het grote voordeel is dat je hem ook eens mee kunt nemen als je op vakantie een dagje naar het strand of weg gaat. Koelelementen kunnen bijna altijd wel ingevroren worden. Op een camping sowieso, en in een hotel kun je het natuurlijk ook even vragen. Zorg er wel voor dat je met watervaste stift je naam op alle koelelementen zet, of plak er een sticker op zodat duidelijk is welke van jou zijn
 • Je kunt ook flesjes water invriezen en in de koeltas leggen. Aan het einde van de dag zijn ze ontdooid en heb je extra water bij je, altijd handig. Ook bevroren eten kan als koelelement dienen. Handig: neem een portie bevroren pastasaus mee en je hebt een gemakkelijke basis voor de eerste avond op de camping.

Wat neem je nog meer mee?

 • Een groot picknickkleed. Groot genoeg om over een picknicktafel te doen als tafelkleed of om met z’n allen op te zitten in het gras.
 • Neem een plankje mee en een mes. In elk geval een schilmesje, en als je hele broodjes hebt een kartelmes om de broodjes mee open te snijden.
 • Bordjes; deze kunnen van plastic of melanine zijn
 • Bekers, evt. afsluitbare met een rietje tegen de wespen
 • Een pakje snoetenpoetsers of een nat washandje in een zakje.
 • Papieren zakdoekjes
 • Een vuilniszakje zodat je al je troep makkelijk weg kunt gooien
 • Een bal of een frisbee of iets anders om nog even lekker rond te kunnen rennen. Het fijne van kleine parkeerplaatsen is dat dat vaak ook gewoon kan omdat er veel minder auto’ s en vrachtwagens komen.

Bewaar dit allemaal bij de koeltas of koelbox zodat je het gemakkelijk kunt pakken en niet de hele achterbak door hoeft. Dit scheelt gemopper van degene die de auto vervolgens weer zo moet inpakken dat de achterklep dicht kan 😉

Het enige wat nu nog ontbreekt is een lekkere picknick. Tips hiervoor lees je volgende week!