Als je gezond bent, heb je 1000 dromen

Als je ziek bent maar 1 

Gezond oud worden willen we uiteraard allemaal, maar de realiteit is dat we misschien wel steeds ouder worden, maar steeds jonger onze eerste chronische ziekte(s) krijgen. De verwachting is nu dat we in 2040 gemiddeld 86 jaar oud worden (dat is nu 81,6 jaar) en dat de kans om heel oud te worden veel groter wordt.  Maar hoe leuk is het om heel oud te worden als je gezondheid niet goed is? Als je last hebt van chronische ziekten? Kanker en hart & vaatziekten zijn nu al de grootste doodsoorzaak, en blijven dat ook. We onderschatten vaak onze invloed hierop, hoe we preventief onze leefstijl in kunnen zetten.

Volgens het KWF kan 30% van de nieuwe kankergevallen voorkomen worden door leefstijl: Roken, ongezond eten, overgewicht, alcohol, te weinig bewegen en teveel zon zijn allemaal oorzaken van kanker. Los van te veel zon zijn al deze factoren ook oorzaken voor hart & vaatziekten.

Natuurlijk heeft de ene persoon meer aanleg (genetisch) voor bepaalde ziekten dan een ander. En soms heb je gewoon echt verschrikkelijk veel pech. Maar weet wel dat de meeste mensen dus heel oud gaan worden, en dat hoe jij oud wordt, bepaalt gaat worden door de keuzes die jij nu maakt op het gebied van jouw leefstijl. 

Je leefstijl als trigger  

Want ook al kun je niets doen aan je genen, je leefstijl kan de trigger zijn die de ziekte laat ontstaan. Ik zeg met nadruk kan, niet dat een ziekte je eigen schuld is. Maar weet wel dat je je kans om gezond oud te worden enorm vergroot als jij nu goed voor je lichaam zorgt.

Vergelijk het maar met een auto: die breng je ook regelmatig naar de garage voor een kleine of grote beurt, je controleert vast ook wel eens of de bandenspanning goed is, er nog genoeg olie in zit en of je profiel op de banden nog veilig is. En natuurlijk tank je de goede brandstof, we weten allemaal dat hij er anders vrij snel mee ophoudt.

 En als je dit allemaal voor je auto doet, denk dan eens na of jij wel ditzelfde onderhoud aan je lichaam pleegt. In hoeverre check jij regelmatig hoe het er met je voor staat? Hoeveel stress je ervaart, hoe je omgaat met je emoties, of je nog wel het leven leidt wat voor jou belangrijk is? Wat probeert jouw lichaam jou te vertellen? En net als bij een auto: tank je wel de goede brandstof? Eet je voeding die je lichaam voedt, puur en onbewerkt, beweeg je voldoende en krijg je genoeg slaap? En hoeveel alcohol drink jij en hoeveel rook je nog?

 Korte termijn fijn versus lange termijn pijn

Natuurlijk weten we allemaal wat wel en niet goed voor ons is. Maar vaak hebben we allerlei excuses voor onszelf waarom we dat nu even niet doen. Omdat we zo druk zijn, kunnen we vandaag niet sporten. Omdat je nu echt wel even iets lekkers verdiend hebt na een drukke dag, plof je op de bank met een reep chocola of chips en kijk je voor je het weet nóg een netflix serie en ga je veel te laat naar bed. Omdat het nu eindelijk lekker weer is en het zo gezellig is op het terras met je vrienden, neem je in plaats van 1 drankje veel te veel drankjes. Morgen/volgende week/ in de winter doe je het allemaal anders. En ga zo maar door. Korte termijn fijn, lange termijn pijn.  

 Morgen is iets magisch, een dag vol nieuwe mogelijkheden. Alleen is er morgen ook altijd wel weer iets waardoor het weer niet doen. Het enige moment waarop je kunt beslissen om iets te veranderen is nu, vandaag. En je hoeft het niet alleen te doen! Zoek hulp als je wilt stoppen met roken, er zijn zoveel goede programma’s om je te ondersteunen, bijvoorbeeld dit mooie initiatief in Twente.  

 Zoek hulp als je wilt afvallen en/of een gezondere leefstijl wilt, vanaf 1 januari wordt een groepstraject hiervoor vergoed vanuit de basiszorg, dus het kost je geen eigen risico, alleen jouw inzet en tijd. Lees er hier meer over.

 Zoek een coach als je het gevoel hebt dat je vastloopt, er zijn zo veel goede coaches in Nederland. Ja dat kost geld maar je kunt het ook zien als een investering in jezelf en in je gezondheid. En als je eerlijk bent, wat is er nou belangrijk dan dat. En als je het echt niet zelf kunt betalen, informeer dan eens bij je gemeente of je werkgever, er is meer mogelijk dan je denkt! Maar vooral, kom in actie, neem dat eerste kleine stapje. Doe wat goed is voor jou, waar je jezelf dankbaar voor gaat zijn als jij 80 wordt.

 

Mensen overschatten wat ze in een jaar kunnen bereiken,

maar onderschattenwat ze in 10 jaar kunnen doen

(Tony Robbins)

 

De keuzes die jij vandaag maakt, bepalen of jij later een fitte tachtiger wordt of al veel eerder achter een rollator loopt en tig medicijnen moet slikken. Je bent zelf verantwoordelijk voor hoe het met jou gaat. Nu en in de toekomst. Niemand kan jou dwingen om te stoppen met roken, te gaan sporten, af te gaan vallen als dat beter voor je is, goed voor jezelf te zorgen op alle vlakken. De keuze is aan jou. Je moet het echt zelf doen. En dat begint met het nemen van een besluit voor jezelf.

 Ga je voor korte termijn fijn en lange termijn pijn, of durf je het aan om voor omgekeerde te gaan? Natuurlijk doet het op korte termijn pijn als je duurzaam andere keuzes gaat maken. Als na de eerste 3 weken van de high van beginnen met sporten, de redenen om niet te gaan steeds belangrijker lijken. Maar weet wel dat het daar begint, de korte termijn pijn. En dat jouw beloning niet nu is of morgen, maar pas over langere tijd. En dat vindt ons brein lastig, die gaat voor de korte termijn fijn. Maar wij zijn niet onze gedachten, jij bent meer dan dat.

 Als integrale leefstijlcoach help ik jou door deze gedachten heen, om een plan te maken hoe jij blijvend je leefstijl kunt veranderen.  Dit kan in mijn praktijk in Enschede of via telefoon of skype. Voel jij dat dit iets voor je is? Neem dan contact met me op. Ik vind het sowieso leuk als je een reactie achter laat onder deze blog.

 

Bronnen

https://www.vtv2018.nl/Levensverwachting

https://www.mst.nl/p/heel-twente-stopt-met-roken