Mindful eten: eten met aandacht

Mindfulness wordt steeds bekender en gelukkig verliest het zo langzamerhand het wat zweverige imago dat er omheen hing. Want mindfulness is eigenlijk het tegenovergestelde van zweverig. Als je mindful bent, ben je met je aandacht in het hier en nu. Niet bij gisteren, niet bij morgen, maar in dit moment, zoals het nu is. Wat je ook aan het doen bent. Of dat nou werken, lezen met je kinderen, wandelen of eten is. Je hoeft dus echt niet op een meditatiekussen te zitten en ohm te chanten.

Mindful eten betekent met al je zintuigen bewust aanwezig te zijn en te genieten van wat je eet. Het is zeker geen dieet, maar het kan wel helpen bij het behalen van een gewicht dat bij jou past. Doordat je met aandacht eet, maak je contact met je lichaam, met je zintuigen, met de natuurlijke signalen van je lijf. Wat zegt je lijf eigenlijk als je bord bijna leeg is? Zegt je maag of je hoofd (en dan vaak de stem van je moeder) dat je je bord wel leeg moet eten?

Neem de tijd voor je eten en zorg dat je met aandacht eet. Dus niet voor de televisie, achter je telefoon of laptop. Veel van onze slechte eetgewoontes hebben te maken met een gebrek aan aandacht. Je eet omdat het zo hoort. Omdat het lunchtijd is, of 20 uur s avonds en dan neem je altijd iets lekkers bij de koffie. Vaak eten we gedachteloos, omdat het hoort. Maar waar heb je werkelijk behoefte aan?

Zeven soorten honger

Door met meer aandacht te eten, kun je ook ontdekken welke soort honger je hebt. Wist je dat er zeven soorten honger bestaan? Je maag, hoofd, neus, oog, mond, cellen én je hart kunnen honger hebben. Honger van je zintuigen en je maag herken je waarschijnlijk wel. Hoofdhonger zijn alle gewoontes, gedachten en regels die je hebt over eten. Honger van de cellen is bijvoorbeeld dat je wilt eten om dat je bloedsuikerspiegel laag wordt. Harthonger heeft vooral met je emoties te maken, je gaat eten maar eigenlijk heb je behoefte aan liefde, aandacht, verbondenheid. Of omdat je verveling of stress tegen wilt gaan.

Oefening

Wil je weten hoe dit bij jou zit? Doe dan eens deze oefening op het moment dat je wilt gaan eten of de behoefte voelt aan eten.

Ga met je aandacht 1 voor 1 langs alle lichaamsdelen die hierboven genoemd zijn.

Vraag of dit lichaamsdeel hongerig is, en zo ja, in welke mate (cijfer van 1 tot 10: 1 = totaal geen interesse, 10 is uitgehongerd)

Stel jezelf aan het einde ook altijd de vraag wat voor cijfer je dorstgevoel heeft. Het kan ook zijn dat je lichaam denkt dat hij eten wil, maar dat je eigenlijk dorst hebt. Het lichaam pakt het dorstsignaal vaak niet goed op.

Maak de balans op. Wat zeggen je cijfers? En welke eetkeuze maak je nu?

 

  Betere spijsvertering

  Mindful eten helpt ook voor een goede spijsvertering én stofwisseling van je voeding. Door in het hier en nu te zijn, word je vanzelf meer ontspannen. En dat is nodig voor een goede vertering. Als ons lichaam stress ervaart, ligt de prioriteit namelijk niet bij het verwerken van je voedsel, maar bij overleven. En ons lichaam ervaart ook stress als jij je zorgen maakt, ruzie maakt onder het eten, heftige beelden op tv ziet, etc. Zorg dus dat je je bewust ontspant voordat je gaat eten. Adem een keer diep in en diep uit voordat je gaat eten. Eet langzaam en kauw je eten goed. Ook dit helpt bij een betere vertering van je voedsel

  Tip om mindful te eten: eet eens met je vork in een andere hand dan je voorkeurshand. Dit maakt je heel bewust van het hier en nu 

  Wat zijn de zeven pijlers van mindful eten?

  1. Gebruik je zintuigen. Voel, kijk, ruik, luister en dan pas proef. Bekijk wat er op je bord ligt alsof je het voor het eerst eet. Kauw met aandacht, wat proef je, en waar op je tong? Is het eten warm of koud of lauw. En wat vind je er eigenlijk van?
  2. Neem de tijd voor je eten en zorg dat je met aandacht eet. Dus zoals gezegd niet voor de televisie of je smartphone. Wees met je gedachten aanwezig in het moment.
  3. Observeer je zelf vanaf een afstandje. Hoe eet jij? Neem je grote happen, gretig, of juist langzaam? Kauw je goed of schrok je je eten op?
  4. Geef niet direct toe aan je gedachten om te moeten eten. Gedachten komen en gaan, verlangens ook. Doe bijvoorbeeld de oefening van de soorten honger om te kijken wat voor soort honger je hebt, en wat je daar mee wilt doen.
  5. Geniet en wees dankbaar. Door dankbaar te zijn voor het eten dat op je bord ligt, raak je meer in het moment van nu. Geniet van wat je eet en proef elke hap!
  6. Wees lief voor jezelf en je lichaam en wees je bewust van wanneer je dit niet bent, wanneer je innerlijke criticus over jou (en bijvoorbeeld wat, hoeveel, wanneer je eet of drinkt veroordeeld). Hoe minder kritisch je naar jezelf bent, hoe minder snel je de neiging zult hebben tot dwangmatig eetgedrag.
  7. Accepteer dat het is zoals het is. En dat dat goed is. Geniet van je eten, zonder oordelen.

   

  Wil je ook meer mindful eten? Tijdens mijn coaching besteed ik hier aandacht aan. Kijk op mijn pagina over individuele coaching of groepscoaching voor de opties