vegetarische erwtensoep

Vegetarische erwtensoep

Ik geef het onmiddellijk toe, de winter is  niet mijn seizoen. Ik kan niet schaatsen, skiën is ook niet echt mijn ding en ik heb het eigenlijk altijd koud. Maar de winter heeft toch wel een paar leuke dingen: ik hou wel van wandelen in de sneeuw, zeker als de zon schijnt en de lucht zo pittig fris is. En ik kan mijn zelfgemaakte handwarmers, mutsen en sjaals aan. Dat is ook fijn.

Ook culinair gezien is de winter niet zo mijn seizoen. Al die zware kost, en veel ervan is traditioneel met vlees. Ook al niet mijn ding. Gelukkig heb ik wel een heel lekker vegetarisch recept voor erwtensoep. Zonder vlees dus, maar met extra veel groente. Perfect voor koude winterdagen zoals deze!

Recept vegetarische erwtensoep

voor grote pan vol (je kunt deze soep heel goed invriezen, dus maak een grote pan vol, koel hem snel af en vul je diepvries. Perfect voor drukke koude winterse dagen)

Wat heb je nodig?

1 grote ui of 2 kleine uien

1 grote winterwortel of een paar gewone wortels

1 prei

2 stengels bleekselderij, bewaar de selderijblaadjes

1/2 knolselderij

beetje olie

peper en zout

500 gram spliterwten

2 liter bouillon

450 gram diepvriesdoperwten (optioneel)

hele grote soeppan

evt (vega) rookworst, roggebrood met roomboter

Hoe maak je het?

Snij alle groenten klein. Fruit de ui in de olie in een grote soeppan. Voeg wortel, prei en bleekselderij mee en bak even aan. Voeg de knolselderij toe en bak ook nog even mee. Door het fruiten van de groente geef je meer smaak aan de soep.

Was de spliterwten in een zeef. Voeg ze toe aan de soep, voeg ruim 2 liter water toe en breng aan de kook. Voeg 4 eetlepels bouillonpoeder of 4 blokjes toe. Als er veel schuim op de soep komt van de erwten, schep dat er dan af. Doe het deksel half op de pan en laat  1  1/2 uur tot 2 uur zachtjes koken. Roer af en toe door. Als de spliterwten uit elkaar gevallen zijn, is de soep klaar. Je kunt nog pureren met een staafmixer, kan handig zijn als er (kleine) kinderen of kritische mannen mee eten ;-). Voeg vlak voor je gaat eten de bevroren doperwtjes en eventueel de fijngesneden selderij toe. Kook even mee.

Serveer met volkorenbrood of roggebrood met roomboter. En eventueel met (vega) rookworst.

oh ja, en natuurlijk kun je ook nog meer groente toevoegen als je wilt. Ik had nog een courgette liggen die nodig op moest, smaakte prima. En als je hem nog iets voedzamer wilt, is aardappel ook lekker erbij. Of pastinaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*