Lasagne bolognaise

Lasagne bolognaise vegetarisch of iets minder vega met gehakt

Lasagne is 1 van mijn favoriete gerechten aller tijden. Het heeft altijd iets troostends, het is lekker warm, favoriet bij veel kinderen en je kunt er heel veel groente in (ver)stoppen ;-). Er zijn heel veel verschillende recepten, maar hierbij een een basisrecept. Natuurlijk kun je er op heel veel manieren mee variëren. Ik deed er vandaag een laagje gewokte spinazie tussen maar doe er ook wel eens mozarella tussen of blauwe schimmelkaas, voor een pittige twist.

Omdat ik vegetarisch ben, maar de rest van mijn gezin niet, maak ik meestal 2 versies: eentje met en eentje zonder vlees. Heel gemakkelijk, je hebt nog steeds maar 2 pannen nodig. Omdat de tomatensaus heel lang mag pruttelen, heb je tijd genoeg om in een koekenpan eerst de aubergine blokjes zachtjes te bakken, deze apart te houden, en daarna de pancetta en het gehakt uit te bakken. Ik bak dan eerst de pancetta heel even uit, en doe daarna pas het gehakt erbij. Als de tomatensaus klaar is, maak ik 2 schalen. In de ene wissel ik de saus en pasta af met de aubergineblokjes, in de andere schaal doe ik de gehakt als 2 laagjes tussen de pasta en saus.

Maak je maar 1 soort, dan hoef je minder moeilijk te doen. Als je voor een lasagne met aubergine kiest, raad ik je wel aan om de aubergine apart te bakken. Ik ben gek op aubergine, maar vind ook weinig dingen viezer dan ongare aubergine. Aubergine neemt veel olie op tijdens het bakken, en je weet dat hij gaar is als de aubergine bruin is en begint te zweten, de olie wordt dan weer losgelaten.

 

Wat heb je nodig?

voor 4 personen

 

 grote ui, fijngesnipperd

2 teentjes knoflook, in plakjes

1 deciliter witte wijn (dit is een scheutje, geen halve fles ;-))

scheutje olie of ghee om te bakken

1 grote wortel, heel fijngesneden

2 stengels bleekselderij, heel fijngesneden

600 gram rijpe tomaten of 2 blikken tomatenstukjes

2 theelepels oregano

zout en peper

250 gram lasagne bladen uit een pak of 500 gram verse zelfgemaakte lasagne vellen.

1 portie bechamelsaus (zie verderop voor recept

 

Voor de vega versie (per 2 personen)

1 aubergine in blokjes gesneden.

Bak de aubergine in een aparte pan gaar in olijfolie of ghee. De aubergine aan alle kanten bruin bakken en zorgen dat hij goed gaar wordt. Dan wordt hij romig en zacht. Ongare aubergine is taai en smaakloos. Door de aubergine apart te bakken, kun je het garingsproces beter in de gaten houden. Voeg de gare aubergine bij stap 3 toe aan de tomatensaus en laat lekker mee pruttelen.

 

Voor de vlees versie (per 2 personen)

150 gram rundergehakt

2 plakjes pancetta/ mager spek, in kleine stukjes gesneden

 

Hoe maak je het? 

Stap 1 Verhit een flinke scheut olijfolie in een braadpan en bak de ui en zachtjes. Hoe langer je de ui laat bakken, hoe lekkerder hij wordt.

Stap 2 Voeg de knoflook, fijngesneden wortel en bleekselderij toe en bak ongeveer 10 minuten mee tot de groenten zachter zijn. Maak je de lasagne met vlees, voeg dan samen met de wortel ook de fijngesneden pancetta toe. Voeg na 10 minuten het gehakt toe en bak rul.  Voeg daarna de wijn toe en laat verdampen.

Stap 3 Voeg oregano, tomaten, peper toe, laat koken en zet het vuur vervolgens heel laag met de deksel op de pan. Laat de saus langzaam pruttelen, minimaal 30 minuten maar hoe langer hoe beter. Wel in de gaten houden dat de saus niet te veel indikt. Als de saus te dik wordt, beetje water toevoegen. Af en toe roeren. Als je verse tomaten hebt gebruikt en de tomaten niet helemaal kapotkoken, maak je ze fijn met een vork.

Stap 4 Breng de saus op smaak met peper, proef of er nog zout nodig is. Als de saus te zuur is, kun je een theelepel suiker toevoegen. Lasagne saus mag wat dikker zijn, gebruik je de bolognaise als pastasaus, dan mag de saus iets dunner zijn. Voeg eventueel nog wat water of bouillon toe.

 

Bechamelsaus

50 gram/ ml olie of roomboter

60 gram (volkoren)bloem

500 ml water/ melk/ kookvocht

Smelt de boter of verwarm de olie in een steelpannetje. Voeg alle bloem in 1 x erbij. Roer met een pollepel tot een samenhangende massa (dit is je “roux”). Laat even bakken, roer goed, er mogen geen bruine puntjes in komen want dan is de saus aangebrand. Begin in dat geval overnieuw.

Als de meelbal wat lichter van kleur wordt en wat gaarder is, voeg dan scheutje voor scheutje het vocht toe. Roer ondertussen goed zodat er geen klontjes ontstaan, net zo lang tot al het vocht is opgenomen en er weer een samenhangend geheel is.

Als het mengsel een saus dikte heeft, kun je de rest van het vocht er doorheen roeren.

Saus 3 -4 minuten laten koken en verder verwerken tot de gewenste saus.

Breng voor een bechamel saus deze basissaus op smaak  met bouillonpoeder of zout en een snufje nootmuskaat

 

Lasagne bolognaise

Verwarm de oven voor op 180 graden

Vet 1 grote of 2 kleine ovenschalen in met een beetje olie

Begin met een laagje bolognaise saus. Leg er een vel lasagne op. Herhaal dit tot de pasta op is, eindig met een laagje saus en giet hier alle bechamelsaus overheen.

Doe de lasagne in de oven en bak in ongeveer 25- 30 minuten gaar. Laat even staan voordat je hem serveert, zo wordt de lasagne steviger.

Serveer op een bord met een groene salade.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.