Thaise curry

Thaise curry

Als ik zou moeten kiezen welke wereldkeuken ik het allerlekkerst vind, dan zou ik met het mes op de keel voor de Italiaanse kiezen. Maar direct daarna volgt de Aziatische keuken. Ik ben echt gék op Thaise curry, Vietnamese loempia’s, simpele gebakken rijst met groente uit Bali.. mmm.. brengt allerlei herinneringen op uit een ver verleden lijkt het wel. Het fijne van de Aziatische keuken is dat er (net als in de Italiaanse) heel veel met groente en met verse kruiden gekookt wordt. Kenmerken van de keuken zijn vers, licht, kruidig, kleurrijk. I love it.

Helaas zijn er hier bij mij in de buurt geen goede écht Aziatische restaurants te vinden. En toen mijn kinderen nog echt klein waren, was kruidig eten sowieso een no-go. Natuurlijk aten we wel noodles of nasi, maar het echte kruidige aziatische raakte een beetje uit mijn repertoire. Dat heb je soms he? Maar inmiddels zijn ze 7 en 9, dus tijd voor een introductie met de thaise keuken!

Thaise curry pasta

Ik kocht een pot Koh thai red curry pasta in de supermarkt. Deze is niet al te pittig maar wel lekker kruidig. Op het etiket zag ik ook geen al te gekke ingrediënten staan. Ok, er zit wel suiker en zout aan toegevoegd maar in heel bescheiden hoeveelheden (7 gram zout per 100 gram pasta, en zoveel kruidenpasta gebruik je echt niet, in elk geval niet als je voor kinderen kookt ;-)). En dit is een heel verschil met veel kant en klaar wereldgerechten, waar er vaak per portie 7 gram zout in zit.  Er zitten vooral veel kruiden en specerijen in, zoals knoflook, rode peper, citroengras, kaffir en limoen.

Het fijne van deze pot vind ik dat je zelf de hoeveelheden kunt doseren. Ik doe dus een beetje in de curry, en doe er op het bord van mezelf en mijn man nog een extra eetlepel currypasta bij. Zo wennen de kinderen wel een beetje aan kruidig eten, maar krijg ik geen commentaar.

Natuurlijk kun je curry pasta ook zelf maken, maar ik zou er zelf niet zo heel veel andere dingen in doen dan er in deze pot zit. En dan is zo’n pot wel gemakkelijker qua boodschappen.

Het leuke van dit recept is dat je er zowel soep als een hoofdgerecht met rijst van kunt maken. Ik maakte er vorige week soep met noodles van, en deze week een curry met zilvervliesrijst. En dat je alles kunt gebruiken wat je in huis hebt qua groente en kruiden.  Als het maar vers en kleurrijk is.

wat heb je nodig?

Koh Thai red curry pasta

blik kokosmelk

Groente naar keuze, ik gebruikte deze keer:

1 ui

kleine winterwortel

1 paprika

150 gram sugarsnaps

1 paksoi

1 bakje tauge

verse koriander en munt

zilvervliesrijst, gekookt in wat bouillonpoeder

cashewnoten of gebakken stukjes kipfilet

Hoe maak je het?

Snij alle groenten in stukken. Doe een beetje olie in een pan. Begin met bakken van de ui. Doe vervolgens de groente in volgorde van hardheid erbij. Ik begin altijd met de wortel, gooi na een paar minuten de paprika erbij, en daarna de rauwe sugarsnaps. Ik verdeel de paksoi in het hardere witte deel en de groene bladeren. Het groen en de taugé doe ik er pas op het allerlaatst, vlak voor het serveren door. Als de groente zacht beginnen te worden, voeg dan een blik kokosmelk en de curry pasta naar smaak toe. Laat nog een paar minuten zachtjes doorkoken. Roer de taugé en het groen van de paksoi nu door de saus. Je curry is nu klaar. Serveer met de verse kruiden, rijst, cashewnoten of kip.

Wil je er liever een kruidig soepje van maken? Voeg dan samen met de kokosmelk bouillon toe tot je een soep hebt. Even laat doorkoken. Ook lekker met wat gare (glas)noodles erdoor voor wat extra vulling.

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*