Chocoladebrownie met teff en zoete aardappel

Teff chocoladebrownie

Bij een verjaardag hoort natuurlijk taart. Omdat mijn zoon vandaag 8 jaar wordt, bakte ik dit weekend 2 taarten. En omdat 70% pure chocolade favoriet is bij ons allebei, werd 1 van de 2 taarten een pure chocoladebrownie . Nou kun je chocoladetaart natuurlijk op heel veel manieren maken, maar mijn favoriet is een brownie. Het liefst 1 die heerlijk smaakt, perfect smeuïg is en waar ook nog voedingsstoffen in zitten.

Teff

3 maanden geleden ontdekte ik Teff meel. Het fijne van Teff is dat het van zichzelf al een licht notige, bijna chocolade achtige smaak heeft. Perfect om te gebruiken dus. Daarnaast zit het ook nog eens vol mineralen en vezels, verzadigd het lang en is het ook nog eens geschikt voor mensen met een gluten intolerantie. En het wordt ook nog eens 6 kilometer van mijn huis duurzaam geteeld. Daar word ik sowieso al blij van. Je kunt dit prachtige product bestellen via http://www.oergraan.nl als je niet in de buurt van Beilen/ Hijken woont en anders kun even langs fietsen bij Angela ;-).

Wat deed ik er nog meer in?

Ik maakte de taart verder zo gezond mogelijk door het gebruik van zoete aardappelen in het beslag. Door de zoete aardappel krijgt de brownie dat lekkere kleffe, en hoef je veel minder vet en suiker toe te voegen. Als zoetstof gebruikte ik dit keer dadelsiroop omdat de maple syrup op was. Dadelsiroop is nou niet perse heel gezond, en voor je lichaam is suiker gewoon suiker, en maakt het niet zo veel uit in welke vorm je het eet. Maar het voordeel van dadelsiroop is wel dat er veel meer smaak aan zit. Ik hoefde er relatief weinig van te gebruiken : 150 ml voor een brownie waar je met zn 16-en van kunt eten. En het blijft een taart hè 😉

In plaats van boter gebruikte ik kokosolie, omdat ik die smaak beter vind passen bij dit recept.

Ingrediënten

125 gram teffmeel

400 gram zoete aardappel

140 ml dadelsiroop (of ander zoetmiddel)

130 gram gesmolten kokosolie

50 gram rauwe cacao (als je gewone cacao gebruikt, check dan even of er als suiker is toegevoegd, zo ja doe er dan minder zoetmiddel in)

2 biologische eitjes

theelepel vanille essence

1/2 zakje bakpoeder

Voor over de taart: 100 gram 70% pure chocola, wat losse cacao kan ook

Benodigdheden:

Bakvorm van 23 bij 23 centimeter, ingevet.

Keukenmachine of pureestamper

2 kommen

 

Hoe maak je het?

Schil de zoete aardappelen en snij ze in gelijke stukken. Kook ze in een klein beetje water met een deksel op de pan gaar. Dit duurt ongeveer 10 – 15 minuten. Giet af, laat even afkoelen.

Zet de oven aan op 175 graden.

Pureer de zoete aardappel in een keukenmachine tot een gladde puree. Dit kan ook met een vork of pureestamper.  Klop in een kom de eieren los met een vork en meng met de zoete aardappelpuree, de gesmolten kokosolie, de dadelsiroop en de vanille essence. Meng in een andere kom het teffmeel, het bakpoeder en de cacao. Voeg het meel toe aan het natte beslag en mix tot alles nat is. Klop niet te lang!

Doe de browniemix in het bakblik en bak in ongeveer 25 minuten in de oven. Zoals bij alle brownies mag het midden van de cake best nog een beetje nat zijn.

Laat de brownie helemaal afkoelen en haal vervolgens uit de vorm. Leg de brownie op een mooi bord.

Smelt de chocola au bain marie in een pannetje (dit doe je door een hittebestendige kom of een pan in een ander pannetje te hangen waar je water in laat koken. De chocola mag niet in contact komen met het water!). Giet de chocola over de brownie en laat nog even 15 minuten opstijven in de koelkast. Of bestrooi de cake simpel met een beetje rauwe cacao.

Doordat de cake zowel teff als zoete aardappel en kokosolie bevat, is dit best een heftige cake. Snij de brownie daarom in 16 stukken, of voor een high tea in 32 stukjes.

brownie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*