Holland meets Marokko: spruitjes met couscous

Recept voor spruitjes op z’n Marokkaans

Spruitjes, mmmmm. Ik ben er echt gek op! De spruitjes van nu zijn al lang niet meer zo bitter als ze vroeger waren. En als je ze  gaar wokt met een uitje, champignons en lekker veel kruiden, ruikt het ook nog eens heerlijk in huis. Ze zijn daarnaast ook nog een echte vitaminebommetjes, deze mini kooltjes zitten bomvol vitamine C (meer dan in een sinaasappel), ze bevatten B-vitamines, kalium, magnesium en natuurlijk veel vezels. Reden genoeg dus om eens wat vaker spruitjes te eten!

Ik combineer spruitjes het liefst met couscous of quinoa. Maar je kunt ze natuurlijk ook roerbakken en dan met aardappels eten. Meestal gebruik ik gewoon wat ik in huis heb. Vandaag was dat champignons, kikkererwten, 2 dadels en 2 bosuitjes. Spruitjes op z’n Marokkaans dus.  Maar je kunt ook prei, paprika of appel gebruiken. Probeer het gewoon eens uit.

Recept

voor 2 personen:

150 gram couscous

eetlepel ras el hanoutkruiden (ik gebruikte die van Jonnie Boer) of beetje kurkuma en paprikapoeder

450 gram spruitjes

1 ui

125 gram champignons

bouillonpoeder

blik kikkererwten

eetlepel olijfolie

theelepel kurkuma

theelepel tijm

peper en zout

beetje chilipeper naar smaak

2 bosuitjes, in ringetjes

2 dadels, in stukjes

Hoe maak je het?

Maak de couscous volgens de gebruiksaanwijzing. Voeg een eetlepel ras elhanout kruiden toe aan het water. Laat de couscous wellen en maak na een tijdje los met een vork

Maak de spruitjes schoon, haal de harde onderkant eraf en verwijder eventueel lelijke blaadjes. Spoel ze goed af in een vergiet. Snipper een ui en bak deze in de olijfolie langzaam gaar en bruin. Voeg de spruitjes toe, samen met een glas water en de bouillonpoeder. Bak tot het water verdwenen is. Check of de spruitjes beetgaar zijn, zo niet, voeg dan nog water toe.

Snij de champignons in plakjes en bak mee. Voeg de kurkuma, tijm en peper en zout toe. Spoel de kikkererwten af in een vergiet en voeg toe. Wok het geheel tot alles goed heet is.  Breng op smaak met beetje chilipeper en serveer met de dadels en de bosuitjes.

spruitjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*