chili sin carne

Recept voor Chili sin carne

2016 is het jaar van de Boon. Daarom een recept voor chili. Lekker met en zonder vlees. Bonen zijn heel goed voor je: ze zitten vol vezels en goede voedingsstoffen. Door het hoge eiwitgehalte zijn ze een een prima vleesvervanger. En ze zijn ook nog eens heel goedkoop. Zet dus eens wat vaker een bonengerecht op het menu! En er zijn zoveel soorten, dus probeer ook eens wat anders: zwarte boontjes of zwarte ogen boontjes (black eyed pas) bijvoorbeeld.

 

Voor 2 volwassenen en 2 kinderen

Wat heb je nodig?

Grote pot bruine bonen (700 gram) of 2 blikken met bv kidneybonen, zwarte ogen bonen, capucijners of mix

2  paprika’s, in kleine stukjes gesneden

1 prei in ringetjes

2 uien in kleine stukjes gesneden

5 kleine wortels of 1 winterwortel in dunne plakjes gesneden

1 courgette in kleine blokjes

450 ml passata (tomatensaus uit een pot)

koriander vers (naar smaak)

theelepel paprika poeder (naar smaakt , theelepel komijn (naar smaakt)

theelepel korianderpoeder (naar smaak) zout en peper naar smaak,

chilipoeder naar smaak

 

wortelsalade

5 worteltjes geraspt (voor rauwkostsalade, gebruik je niet in dit recept)

scheut citroensap

koriander

 

Hoe maak je het?

Pak een grote braadpan of wok.

Fruit de ui zachtjes ongeveer 5 minuten mee tot hij licht bruin is, hoe langer je hem bakt, hoe meer smaak.

Voeg de wortel en prei toe, bak tot het zacht is, voeg dan de paprika’s toe, bak 1 minuut mee en voeg dan de courgette toe.

Bak tot de groenten zacht zijn.

Spoel de bonen goed af in een vergiet, door goed te spoelen worden bonen beter verteerbaar.

Voeg de kruiden toe, samen met de passata en de bonen. Laat de chili ongeveer 5 minuten pruttelen zodat de bonen door en door heet zijn. Ook dit helpt voor betere verteerbaarheid. Proef of er nog zout en peper nodig is.

Maak de wortelsalade door de worteltjes te raspen of fijn te hakken. Meng met wat citroensap en verse koriander.

Serveer de chili met de verse koriander en de wortelsalade. Voeg chilipoeder naar smaak toe op je bord. Ook lekker met avocado, maiskolf en/of zilvervliesrijst.

Natuurlijk kun je deze chili ook met vlees maken. Voeg dan 300 gram mager rundergehakt toe als de ui bruin en zacht is. Vegetarisch gehakt is ook een optie. Gooi de verpakking weg voor je huisgenoten binnenkomen en niemand merkt het verschil ;-).

chili sin carne

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*